Ik ben mijn wachtwoord vergeten

Nieuws

SDE+-voorjaarsronde 2016: 25 aanvragen voor groengasprojecten

Voor de voorjaarsronde van de SDE+-regeling was € 4 miljard beschikbaar. Er is voor € 8,2 miljard productiesubsidie aangevraagd door 3.354 indieners. Hiermee is het budget meer dan dubbel overtekend. Inhoudelijke beoordeling van de aanvragen heeft nog niet plaatsgevonden. De voorjaarsronde stond tot en met 28 april open.

Naast geothermie, ketels voor vaste en vloeibare biomassa en bij- en meestook komen in deze fase waarschijnlijk ook co-vergistingsprojecten aan bod. Er is subsidie voor 25 groengasprojecten aangevraagd met een totaalvermogen van 236 MW, ofwel ruim 200 miljoen m3 groen gas. Momenteel wordt in Nederland zo’n 100 miljoen m3 groen gas geproduceerd.
 
Voor warmte en stroom uit biomassa is 569 MW aangevraagd. In deze voorjaarsronde is ruim de helft van het vermogen geclaimd door biomassaprojecten. Waarschijnlijk komen uitsluitend projecten in aanmerking in de eerste twee fasen. Het fasebedrag in de tweede fase bedraagt maximaal 11 ct/kWh.
In de najaarsronde worden ook aanvragen voor monomestvergisting verwacht. Deze projecten hebben een hoger basisbedrag nodig voor een rendabele businesscase. Ook de najaarsronde heeft een budget van €4 miljard. Dit jaar is een totaalbudget van € 8 miljard beschikbaar ten opzichte van € 3,5 miljard in 2015.
 
De openstelling van de najaarsronde wordt in oktober 2016 verwacht.
 
Bron: Groen Gas Nederland