Ik ben mijn wachtwoord vergeten

Nieuws

Winst uit dieselbesparing voor melkveehouder

diesel, grasland, besparen

Op een melkveebedrijf is diesel de belangrijkste bron van energie. Het dieselverbruik wordt per ha ingeschat op ruim 150 liter per ha. Om dit zo laag mogelijk te houden, zijn er op verschillende niveaus maatregelen mogelijk. De gemiddelde kosten aan brandstofverbruik van machines ligt volgens het LEI per melkveebedrijf rond de 10.000 euro per jaar. U kunt met het doorvoeren van maatregelen 5% op de kostprijs van melk besparen.
 
Strategisch
Er zijn maatregelen op strategisch, tactisch en operationeel niveau. Maatregelen op strategisch niveau zijn lange termijn acties, zoals verkaveling. Wanneer de afstand tussen percelen groot is, verbruikt u logischerwijs meer diesel. Wanneer u dit voorkomt door kavelruil, kunt al veel energie en kosten besparen. Ook een optimale beweiding heeft effect. Hierdoor hoeft u minder vaak met de machine het land op.
 
Tactisch
Op tactisch niveau kunt u denken aan middellange termijn maatregelen. Bijvoorbeeld de keuze om  het land  te laten bewerken door een loonwerker of dat u het zelf doet. Het aantal keren maaien heeft ook invloed op het energieverbruik. Hoe minder u maait, hoe minder energie u verbruikt.
 
Operationeel
Het aanpassen van het rijgedrag is een maatregel op operationeel niveau. Het zijn korte termijn maatregelen, die eenvoudig te realiseren zijn.  Bij rijgedrag kunt u denken aan:
- het kiezen van de juiste versnelling, bij voorkeur een laag toerental met een hoge versnelling.
- Een juist gebruik van de aftak-as die op meer dan één toerental is te schakelen
- Het niet onnodig laten lopen van de motoren tijdens het wachten of tijdens pauzes
 
Te veel vermogen (pk’s) het land op kost altijd brandstof. Probeer bij een werktuig een trekker te gebruiken die niet meer dan ongeveer 15% meer vermogen heeft dan wat maximaal wordt gevraagd. Bij een trekker met dezelfde capaciteit (130 pk en 13 meter breedte) maar een veel groter vermogen dan een andere trekker-werktuigcombinatie (75 pk en 13 meter breedte), kan het brandstofverbruik maar liefst 2 tot 3 keer zo hoog zijn.
 
Meten is weten
Het is belangrijk om elk jaar het dieselverbruik te meten, om inzichtelijk te hebben wat u verbruikt en wat het effect is van genomen maatregelen. Een integrale benadering is hiervoor nodig, zowel op het gebied van loonwerk, machines/werktuigen en arbeid. Bekijk voor meer informatie ook onze pagina ‘Brandstofbesparing bij trekkers’.