Uit onafhankelijk onderzoek van het American Dairy Science Association blijkt dat bij Holstein melkkoeien het voeradditief 3-nitrooxypropanol (3-NOP) de methaanemissie reduceert met 17,8-7,18 g / kg. Bovendien bleef de melkproductie gelijk.
Het doel van deze studie was om te kijken welke effecten het toevoegen van 3-nitrooxypropanol in de voeding heeft op de uitstoot van methaan, pensfermentatie, het mestprofiel en de melkproductie van de Holstein melkkoeien. Twaalf zogende Holstein koeien werden in een periode van 28 dagen onderzocht. Zij werden gevoed met 38% voedergewassen op droge stofbasis met 2500 mg/d 3-nitrooxypropanol of 25 g/d siliciumdioxide (controlegroep).
Methaanreductie
Tijdens een aanpassingsperiode van 21 dagen, werd de drogestof opname en melkproductie dagelijks gemeten. Pensvloeistof en de mest werd verzameld op dag 22 en 28, voor een vetzuuranalyse en microprofiel. De methaanemissies werden gemeten van dag 23-27 met behulp van een zwavelhexafluoride indicator. Het voeradditief had geen effect op de drogestof opname, maar gaf wel een vermindering van de uitstoot van methaan 17,8-7,18 g / kg. Ook was er geen vermindering van de melkproductie waargenomen, terwijl de koeien meer lichaamsgewicht kregen dan de controle koeien (1,06 vs. 0,39 kg/d).
Een nadeel is dat het kopen van rantsoen met 3-NOP extra geld kost. Deze kosten zijn er niet uit te halen, omdat de melkproductie hetzelfde blijft. Pas als boeren moeten gaan betalen voor het uitstoten van broeikasgassen, kan 3-NOP financieel voordeel opleveren. Wel bleek het gewicht van de koeien sneller toe te nemen, door het aanmaken van extra lichaamsweefsel. Dit zou gunstig zijn voor vleesvee.
Meer informatie
Wilt u meer weten hoe u het rantsoen kan afstemmen op de voederbehoefte en het reduceren van de methaanemissie? Bekijk dan onze pagina ‘Vee en Rantsoen’.