De Duurzame Zuivelketen heeft haar eerste herijking van de visie en doelen van de Duurzame Zuivelketen afgerond. Dat heeft er toe geleid dat de doelen op sommige punten zijn aangepast. Bij de thema's diergezondheid & dierenwelzijn, weidegang en biodiversiteit & milieu zijn de doelen op verschillende onderdelen aangescherpt of concreter gemaakt. Voor het thema klimaat & energie zijn de doelen realistischer geformuleerd, zonder afbreuk te doen aan het ambitiniveau.
De Nederlandse Zuivel Organisate (NZO) en LTO Nederland laten de doelen die zij in 2011 stelden jaarlijks monitoren door het LEI. Mede aan de hand van de aanbevelingen van het LEI worden de doelen elke drie jaar herijkt. In 2017 houden NZO en LTO de doelen opnieuw tegen het licht. Dan kijken zij bovendien naar de doelen voor de periode na 2020.
Naast de aanbevelingen van het LEI zijn bij de herijking ook de recente ontwikkelingen in de maatschappij en de adviezen van de adviesraad Duurzame Zuivelketen meegenomen. Bovendien is rekening gehouden met de visie "Verantwoorde ontwikkeling melkveehouderij" die die zuivelondernemingen verenigd in de NZO samen met LTO Nederland hebben ontwikkeld. Zij streven via de Duurzame Zuivelketen gezamenlijk naar een toekomstbestendige en verantwoorde zuivelsector. Dit is een sector:
Om te zorgen voor een toekomstbestendige en verantwoorde zuivelsector heeft de Duurzame Zuivelketen doelen voor 2020 geformuleerd om te zorgen voor:
Zie de bijlage voor de uitgebreide formulering van deze doelen, inclusief indicatoren.
Bijlage | Grootte |
---|---|
visie_doelen_en_aanpak_duurzame_zuivelketen_17_december_2014.pdf | 348.44 KB |