Ik ben mijn wachtwoord vergeten

Nieuws

Elektrificatie erfwerkzaamheden verlaagt dieselkosten

Erfwerkzaamheden uitvoeren met elektriciteit in plaats van diesel heeft voordelen. Een elektrisch voersysteem, elektrische mestmixer, voeraanschuifrobot of elektrische shovel draagt bij aan een lagere uitstoot van CO₂. Als de gebruikte elektriciteit duurzaam wordt opgewerkt op het eigen bedrijf, is een besparing tot een equivalent van 8 gram CO₂ per kg melk mogelijk.
Deze en andere conclusies kunt u lezen in de rapportage over elektrificatie in de veehouderij. Dinand Kuiphuis (student aan de Aeres Hogeschool in Dronten) berekende samen met Greet Ruitenberg (trajectleider Energieneutrale Melkveehouderij) het effect van elektrificatie van erfwerkzaamheden aan de hand van twee praktijkcasussen.

Elektrificatie erfwerkzaamheden bespaart

Overweegt u ook een elektrisch voersysteem, elektrische mestmixer, voeraanschuifrobot of elektrische shovel aan te schaffen? Dan is het voor u ook interessant om te weten dat elektrificatie leidt tot een verlaging van ongeveer 25% van het dieselverbruik en een besparing op het energieverbruik van € 1.700,- tot € 2.500,- per jaar. Na het afschaffen van de salderingsregeling zal de besparing het grootst zijn voor bedrijven met eigen zonnepanelen of een windmolen. Zij kunnen de opgewekte energie dan efficiënt inzetten op het eigen bedrijf.

Meer onderzoek nodig

De uitkomsten van dit onderzoek zijn, gezien het beperkt beschikbare cijfermateriaal, een eerste indicatie. Hoewel duidelijk is dat elektrificatie potentie heeft, is meer onderzoek nodig naar de kosten en effecten van elektrificatie.
Bron: LAMI