Ik ben mijn wachtwoord vergeten

Nieuws

Energieneutraal produceren wordt de norm voor boeren

Energieneutraal produceren is over tien jaar de norm voor boeren. Agrarische ondernemers doen steeds meer aan energiebesparing, opwekken van duurzame energie en terugdringen van CO2-uitstoot. Ook afnemers hechten belang aan klimaatneutrale producten. Dit waren de belangrijkste uitkomsten van het seminar BoerenKlimaat.

 

Duurzame energie voor omgeving

Volgens de deelnemers aan het seminar is energieneutraal produceren over 1o jaar vanzelfsprekend in de agrarische sector. De ondernemers verwachten ook dat ze duurzame energie zullen overhouden die ze aan hun omgeving kunnen leveren. Vooral als burgers in de toekomst mogen investeren in zonnepanelen op boerendaken en de opbrengst met hun eigen verbruik kunnen verrekenen.
Henk Roefs, een varkenshouder uit Woensdrecht: “Over tien jaar voorzie ik mijn dorp van duurzame energie.”
 

Klimaatneutraal of zelfs negatieve emissie

Diverse boeren bleken nu al klimaatneutraal te produceren. Dit betekent dat ze niet meer CO2 uitstoten dan dat ze opslaan. Vijf deelnemende akkerbouwers bleken zelfs een negatieve CO2-emissie te hebben. Dit komt vooral door de opbouw van organische stof in de bodem.
Voor varkens- en pluimveehouders voer is klimaatneutrale productie lastiger vanwege de aankoop van voer. Zij weten de CO2-uitstoot wel terug te dringen door regionale voeraankoop, het gebruik van reststromen, duurzame energieproductie en duurzame stallenbouw.

 

Afnemers willen ook klimaatneutrale producten

Ook voor de afnemers worden klimaatneutrale producten steeds belangrijker. Niet omdat duurzame productie direct meer oplevert, maar omdat de ondernemers verwachten dat klimaatprestatie een verkoopvoorwaarde wordt.
Bert Leffers van Bio+, een stichting die biologische producenten en supermarkten met elkaar verbindt: “Je verkoopt er nu misschien geen bloemkool meer om, maar in de toekomst verkoop je helemaal geen bloemkool meer als je niet investeert in milieuvriendelijke productie.”

 

Kennisdeling via project AgroEnergiek

Op 27 juni 2013 vond het afsluitende seminar plaats van het project BoerenKlimaat. Dit was een samenwerking van Wageningen UR, Louis Bolk en zestien ondernemers in de agrarische sector. LTO, CLM, NAJK en Wageningen UR gaan het thema uitdiepen in het project AgroEnergiek.
De brochure Klimaatneutraal in de praktijk bevat ervaringen en resultaten van de deelnemers van BoerenKlimaat.
Bron: Wageningen UR