Ik ben mijn wachtwoord vergeten

Nieuws

Kleine windmolen op agrarisch bedrijf interessant?

Kom naar de informatiebijeenkomst op 21 februari!
Wind is een schone energiebron die nooit opraakt. Steeds meer agrariërs hebben daarom interesse om zelf een windmolen op hun bedrijf te plaatsen, vooral nu het aanbod aan kleine windmolens toeneemt. Wilt u weten of een kleine windmolen (tot 20 meter) interessant is voor uw bedrijf? Meld u dan aan voor de informatiebijeenkomst op donderdagavond 21 februari in Boerderij Fortzicht te Groenekan op www.lami.nl/agenda. Ervaringsdeskundigen en leveranciers vertellen u over de randvoorwaarden voor een goede businesscase en alles wat er nog meer bij komt kijken.
 
Voordelen van windenergie
Belangrijk voordeel van windenergie is dat het schoon is en veel gelijkmatiger beschikbaar dan zon. Windmolens nemen bovendien minder ruimte in dan zonnepanelen. Maar er zijn ook nadelen, zoals geluid, slagschaduw of inpasbaarheid in het landschap. Het is daarom belangrijk om u voor de aanschaf goed te informeren.
 
Goede businesscase
Of een kleine molen rendabel is voor uw agrarisch bedrijf hangt af van veel factoren. De gemiddelde windsnelheid op uw locatie is hierbij een belangrijke. Tijdens de bijeenkomst informeert één van de aanwezige windmolenleveranciers u over de randvoorwaarden voor een goede businesscase. Hierbij komen o.a. de fysieke plaatsing, het onderhoud, de vergunningen en de aansluiting op het elektriciteitsnet aan bod.
 
Onderzoeksresultaten
Marcel van der Voort van de WUR vertelt op deze avond over de ervaringen met drie kleine windmolens op hun proefveld in Lelystad. Hij zal onder andere ingaan op het onderzoek naar het slim integreren van verschillende duurzame energiebronnen (Smart Grid) en de mogelijkheden van de constructie Power as a Service (PAAS).
 
In gesprek met leveranciers en ervaringsdeskundigen
De bijeenkomst wordt afgesloten met een interactief onderdeel waarin u in gesprek kunt gaan met verschillende ervaringsdeskundigen en windmolenleveranciers. Het volledige programma van de bijeenkomst vindt u binnenkort op onze website www.lami.nl
 
Aanmelden
Agrariërs en andere geïnteresseerden zijn van harte welkom op 21 februari van af 19:30 uur op Boerderijk Fortzicht Voordorpsedijk 35 te Groenekan! Het programma start om 20:00 uur. Er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar, dus meld u snel aan op www.lami.nl/agenda!
 
Traject Energieneutrale Melkveehouderij
De informatiebijeenkomst over kleine windmolens is onderdeel van het traject Energieneutrale Melkveehouderij. In Utrecht werken we toe naar een energieneutrale melkveesector. De inzet is dat de sector in 2020 een kwart van de elektra verbruikt van 2014. De rest is bespaard of door de sector zelf duurzaam opgewekt. Het traject Energieneutrale Melkveehouderij maakt deel uit van de Agenda Vitaal Platteland van de provincie. De provincie Utrecht, Gebiedscoöperatie O-gen en Gebiedscommissie Utrecht-West werken samen aan een krachtig en vitaal landelijk gebied. Waar iedereen nu, maar ook in de toekomst van kan genieten en waar ondernemers blijvend een gezond bedrijf kunnen runnen.