Ik ben mijn wachtwoord vergeten

Artikelen van WUR bibliotheek melkveehouderij

Hittestress bij koeien leidt tot lagere melkaanvoer: “Zo erg is het nog nooit geweest”

Zuivelverwerkers houden in hun fabrieken rekening met een verminderde melkaanvoer als gevolg van hittestress bij melkkoeien. Na enkele tropische dagen daalt de melkproductie merkbaar. "De productie kan tot vier liter per koe per dag teruglopen", vertelt een melkveehouder die met dakisolatie en ventilatoren de hitte probeert te bestrijden.

Oostenrijkse vakanties als inspiratie voor grasdrogerij in De Lutte : reportage : biologisch melkveebedrijf Het Hengelman

Biologisch melkveebedrijf Het Hengelman in het Overijsselse De Lutte haalt het gras tegenwoordig letterlijk naar binnen. De hooischuur is sinds 2020 de huisvesting van al het ruwvoer dat het bedrijf wint. Naast een grasdrogerij onderscheidt het bedrijf zich met bokashi en een kaasmakerij.

Met idealen naar inkomen: randvoorwaarden voor natuurinclusieve melkveehouderij : webinar

Webinar 11 juni 2025. Een groeiende groep melkveehouders laat zien dat natuurinclusieve en biologische landbouw financieel haalbaar is – mits de juiste condities aanwezig zijn. Want wat is er nodig om natuurinclusieve melkveehouderij financieel aantrekkelijk en toekomstbestendig te maken? Die vraag staat centraal in het vervolgonderzoek ‘Onder de Streep 2025’. Op initiatief van Wij.land, De Natuurverdubbelaars en regionale partners zijn dit keer de cijfers van 88 deelnemende melkveehouders geanalyseerd.

Wat kun je testen bij problemen rond afkalven? : Meer zicht op de transitieperiode

De periode vanaf het droogzetmoment tot en met de eerste weken na het afkalven (transitieperiode) vormt de basis voor de gezondheid en prestaties van koeien tijdens de nieuwe lactatie. Als de transitieperiode niet goed verloopt, kan dit bijvoorbeeld leiden tot productie- en vruchtbaarheidsproblemen en een verlaagde weerstand.

Uierontsteking in het begin van de lactatie : Hoe voorkom je problemen?

Klinische uierontsteking komt het meest voor in het begin van de lactatie. Het management in de droogstandsperiode speelt hierbij een belangrijke rol. Met welke maatregelen kunnen we de uierontsteking in het begin van de lactatie voorkómen?

Hoe houd je de controle? : Weideseizoen

Hoewel het midden in de winter is als we melkveehouder Leon Enting bezoeken, zijn de eerste werkzaamheden voor het komende weideseizoen alweer achter de rug. “Diergezondheid vinden wij erg belangrijk. In het weideseizoen heb je te maken met veel diverse omstandigheden. Die kun je niet allemaal controleren. Het is dan ook belangrijk om goed voorbereid het weideseizoen in te gaan.”

Parasieten in de weide: Wat kun je doen?

Weidecoccidiose: onzichtbare vijand in het voorjaar. Vaccineren tegen longworm helpt. Besmettingsdruk leverbot laag houden.

Melkvee - Huisvesting : Onderdeel 4: Stalklimaat

Er moet sprake zijn van een stalklimaat waarbij een koe zich comfortabel voelt. Ze blijft dan goed vreten en ook blijft ze dan gezond. Met het stalklimaat wordt bedoeld: luchttemperatuur, luchtvochtigheid, luchtkwaliteit, luchtsnelheid, maar ook licht. De constructie van de zijwanden en het dak is belangrijk voor het stalklimaat en voor de lichtinval in de stal. Deze module bespreekt onder meer hoe je hittestress onder je koeien kunt voorkomen. 4.1 Ventilatie. 4.2 Licht. 4.3 Klimaat beoordelen.

Melkvee - Huisvesting : Onderdeel 2: Staltypen

Er zijn veel verschillende staltypen. Welk type het best bij jou past, hangt af van hoe je je bedrijf wilt ontwikkelen, hoe je wilt werken en je investeringsruimte. Ook toekomstige ontwikkelingen en eisen vanuit jezelf, de koe, de bedrijfsgrootte, de verkaveling, de overheid, de maatschappij en het milieu spelen mee in je stalontwerp. 2.1 Toekomstgericht bouwen. 2.2 Type stal. 2.3 Stalindeling.

Melkvee - Huisvesting : Onderdeel 1: Bedrijfsopzet

De stal is een duurzaam gebouw dat veel investeringen vergt. De huisvesting moet passen bij de bedrijfsvoering. Niet alleen nu, maar ook in de toekomst. Huisvesting wordt gemiddeld over een periode van 25 jaar afgeschreven en de inrichting in 10 jaar. Daarom moet je rekening houden met toekomstige ontwikkelingen. Je stal of huisvesting moet ook over 10 jaar voldoen aan de dan geldende wetgeving. Daarbij moet het voldoen aan de eisen van de koe, de melkveehouder, de omgeving, de wetgeving en het milieu. 1.1 De behoeften van de koe. 1.2 De behoeften van de veehouder. 1.3 Bedrijfsplan.

Pagina's