Ik ben mijn wachtwoord vergeten

Energiebesparing

Verlichting en schakelaars

Hier treft u een aantal concrete maatregelen om energie te besparen via efficiente verlichting en slimme schakelaars. Maatregelen die u eenvoudig op uw bedrijf kunt toepassen. Klik op de maatregelen in het linker menu voor meer informatie over desbetreffende maatregel.
 
Bereken de energiebesparing door het vervangen van uw bestaande stalverlichting (ook voor schuurverlichting)
Hoeveel elektriciteit verbruik mijn huidige stalverlichting? Kan ik het energieverbruik van mijn verlichting verlagen? Wat levert mij dit op? De rekentool stalverlichting is een onafhankelijke rekentool die u antwoord geeft op bovenstaande vragen.
De rekentool werkt met de volgende uitgangspunten:

  1. U hebt nog conventionele TL verlichting of hogedruk gasontladingslampen in uw stal;
  2. U wilt weten door welke energiezuiniger lamp u deze lampen eenvoudig kunt vervangen. Eenvoudig vervangen houdt in dat u een TL armatuur vervangt door een armatuur van dezelfde lengte zodat er geen werkzaamheden aan de bekabeling verricht hoeven te worden;
  3. De energiezuiniger lamp geeft minimaal dezelfde hoeveelheid licht dan uw huidige lamp.

Bent u niet tevreden over de verdeling van de verlichting in uw stal (grote verschillen in lichtniveau) dan biedt deze tool hier geen oplossing voor. Voor het verkrijgen van een gelijkmatiger lichtbeeld in uw stal zult u uw verlichting anders moeten plaatsen. Overweeg dan het maken van een lichtplan voor uw stal.
Klik hier om naar de rekentool stalverlichting te gaan.
 
Flyer verlichting melkveehouderij.  Klik voor de flyer op onderstaande bijlage  "Welke lamp schijnt er straks in uw melkstal".
Artikel keuze lichtbron melkveestal. Iedere ondernemer maakt zijn/haar eigen afweging bij de keuze voor een bepaalde lichtbron. In onderstaand artikel uit Nieuwe Oogst, 20 september 2014, komen twee ondernemers aan het woord.